קורטונה (באיטלקית Cortona) היא עיר בנפת ארצו בטוסקנה, באיטליה. קורטונה היא העיר הגדולה בחלקו הדרומי של עמק קיאנה (Valdichiana), עליו היא צופה ממרומי גבעה. סיפורה ההיסטורי של טוסקנה כולה משתקף במבניה וסמטאותיה. בעיקרה היא עיר ימי ביניימית, אולם יש בה גם מבנים מתקופת הרנסאנס, ושרידים רומיים ואטרוסקיים. העיר היא מרכז האומנות הכי חשוב באזורה, אחרי ארצו.
במקור קורטונה הייתה שייכת למחוז אומבריה, ונכבשה והורחבה על ידי האטרוסקים, שקראו לה קורטון. בסופו של דבר קורטונה נהייתה לקולוניה רומאית תחת השם קוריטו. שמותיה העתיקים של קורטונה ואגדות מוצאה תועדו על ידי המגלה והחוקר ג'ורג' דניס. בשלבים האחרונים של המלחמה הגותית באמצע המאה ה-6 קורטונה הותקפה ונהרסה.
קורטונה נהייתה לעיר גיבלינית במאה ה-13, עם מטבע משל עצמה. בשנים 1325-1409 משפחת רניארי-קזאלי שלטה בעיר. לאחר שהמלך לאדיסלאוס מנאפולי כבש את העיר בשנת 1409, הוא מכר את העיר לבית מדיצ'י בשנת 1411. בשנת 1737 נכחד בית מדיצ'י וקורטונה נלקחה תחת חסותו של בית לוריין. בעקבות מלחמת העצמאות של איטליה, טוסקנה, כולל קורטונה, הפכה לחלק מממלכת איטליה בשנת 1861.
קורטונה מלאה במבנים מימי הביניים וממוקמת על גבעה תלולה בגובה 660 מטר, וחובקת את כל הנוף של ואל די צ'יאנה. מכיכר גריבאלדי יש תצפית לעבר אגם טראסימנו, שבו התרחש קרב טראסימנו בין חניבעל לצבא הרומי. חלקים מהחומה האטרוסקית עדיין נראים ביסודות של החומה הנוכחית של קורטונה. הרחוב הראשי של העיירה, ויה נציונלה, הוא הרחוב היחיד בקורטונה ללא שיפוע, והוא עדיין קרוי על ידי המקומיים רוגה פיאנה.
בתוך פלאצו קזאלי (Palazzo Casali) נמצא מוזיאון האקדמיה האטרוסקית המציג פריטים שונים מהתרבויות האטרוסקיות, הרומיות והמצריות, כמו כן מוצגי אמנות מימי הביניים ומהרנסאנס. המוזיאון הוקם בשנת 1727 כאשר אונופריו בלדלי תרם לאקדמיה דל קורטונה את אוסף העתיקות ואת הספרייה הפרטית שלו. אחד החפצים הידועים במוזיאון הוא מנורה אטרוסקית תלויה שנמצאה ליד קורטונה בשנת 1840 ונרכשה על ידי המוזיאון בסכום גדול של 1600 סקודי פלורנטיני. המנורה העשויה מברונזה היא מהמחצית השנייה של המאה הרביעית לפני הספירה. לבסיסה צורת ראש של גורגונה והיא מעוטרת בדמויות של- silejes וסירנות או הרפיות מנגנות על חלילי פאן. בין כל שני קנים נמצאת דמות של אל הנהר היווני אָכֶלוּס. במוזיאון ישנן יצירות נוספות כגון “בנדיקטוס הקדוש” של אנדריאה קומודי, המדונה של פינטורקיו (Pintoricchio), "המדונה, הילד והקדושים" של פייטרו דה קורטונה, (Pietro da Cortona) וגם עבודה של לוקה סיניורלי.
״הבשורה״ של פרה אנג'ליקו
יצירות האמנות העיקריות של העיר הן שני פנלים שנוצרו בידי פרה אנג'ליקו ונמצאים כיום במוזיאון הבישופות, ״הבשורה״ ו״מדונה והילד עם קדושים״. יצירת אמנות נוספת של פרה אנג'ליקו היא פרסקו מעל הכנסייה לכנסיית סן דומיניקו, שצייר האמן במהלך שהותו בקורטונה בשנת 1436. במוזיאון הבישופות ישנה גם עבודה של ג'וזפ מריה קרספי, הקרויה ״האקסטזה של סנט מרגרט״. מוזיאון האקדמיה האטרוסקית כולל את הציור הידוע Maternità משנת 1916 שצייר האמן המקומי ג'ינו סווריני. במוזיאון יש גם עבודות של פייטרו דה קורטונה.
וילה בראמאסולה נבנתה בשנת 1504 ושימשה כמקום צילום של הסרט הידוע תחת שמש טוסקנה.